1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Türlerine göre Ortaöğretim Kurumları (Liseler) Tam Liste

Türlerine göre Ortaöğretim Kurumları (Liseler) Tam Liste

lise türleri
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak eğitim – öğretim faaliyeti gösteren ve ortaöğretim kurumları olarak adlandırılan okulların listesi haberimizde bulunmaktadır.

Ortaöğretim kurumları olarak adlandırılan bu okullar liselerdir. Liseler çok çeşitli şekillerde öğrencilere öğrenim imkanı sunmaktadır. Her derece ve türde ortaöğretim kurumu bulunduğu gibi öğrencilerin ilgi, istek ve yeteneklerine göre çeşitlere ayrılır. Bunlar Proje uygulayan ortaöğretim kurumları, akademik liseler, imam hatip liseleri, mesleki ve teknik eğitim okulları şeklinde türlere ayrılmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönetmeliğinde bu okullar şu şekilde tanımlanmaktadır:

Ortaöğretim kurumları, ortaokul veya imam-hatip ortaokulu üzerine öğrenim süresi dört yıl olan yatılı ve/veya gündüzlü olarak eğitim ve öğretim veren kurumlardır.

türlerine göre liseler

Türlerine göre Ortaöğretim Kurumları Listesi

Proje Uygulayan Ortaöğretim Kurumları

  • Fen lisesi 

Bu liselerde matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri ağırlıkta olup, bilimsel uygulamalar ön plana çıkmaktadır. Fen liselerinden genellikle seçmeli dersler de bu dört dersin yan bölümleri olarak verilmektedir. Sayısal ağırlıkta bir eğitim verilmektedir. Bu liselerden mezun olanlar ÖSYM’nin sayısal puanla seçme yaptığı yükseköğretim kurumlarına yerleşmektedir. Bütün fen liselerinin pansiyonları vardır. Fen lisesini kazanan öğrenciler yerleşim yeri uzaksa doğal olarak yurtta kalma imkanını da elde ederler.

  • Sosyal bilimler lisesi

Sosyal bilimler lisesi genellikle Türki dili ve edebiyatı, tarih, coğrafya, felsefe, psikoloji, mantık gibi sözel alanların ağırlıkta olduğu bir eğitim vermektedir. Bu liselerdeki seçmeli dersler de ağırlıkta olan derslerin yardımcısı niteliğinde olmaktadır. Sosyal bilimler lisesi öğrencileri ÖSYM’de genellikle sözel ve eşit ağırlık puanı ile öğrenci alan yükseköğretim kurumlarına yerleşmektedir. Ülkemizde genellikle sosyal bilimler liselerinin de çoğunda pansiyon bulunmaktadır.

  • Fen ve Sosyal bilimler programı uygulayan imam hatip lisesi

Bu imam hatip liseleri öğrencilerini ikiye ayırarak iki tür program uygulamaktadır. Fen programı ve sosyal bilimler programı olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu liselerde ayrıca hadis, kelam, Kuran-ı Kerim, Arapça dersleri vardır.

  • Mesleki ve teknik Anadolu lisesi

Bu liseler mesleki eğitim ağırlıklıdır. Diğer liselerdeki temel derslerle beraber metal, elektrik, motor, makine teknolojisi gibi birçok alan bulunmaktadır. Bu liselerde öğrenciler bu mesleklerle ilgili belli bir donanıma sahip olarak mezun olurlar. Mesleki ve teknik Anadolu liseleri hem yükseköğretime öğrenci hazırlar hem de ülke endüstrisine ara eleman yetiştirir.

türlerin göre ortaöğretim okulları

Nitelikli Liseler

  • Sınavla öğrenci alan Anadolu liseleri

Bu liseler genellikle büyük şehirlerde birkaç tane, küçük şehirlerde ise bir yada iki tane olmaktadır. Fen liselerine yerleşemeyen öğrenciler bu okulları tercih ederler. Anadolu lisesi programı uygulanmaktadır. Sayısal sınıflar olduğu gibi eşit ağırlık sınıfları da mevcuttur. Son yıllarda bu liseler başarı olarak fen liseleri ile yarışır duruma gelmiştir. Fen liselerinden mezun olanların yerleştikleri bütün bölümlere nitelikli Anadolu Lisesi öğrencileri de yerleşmektedir.

İmam Hatip Liseleri

  • Anadolu imam hatip lisesi
  • Uluslararası imam hatip lisesi

Mesleki ve Teknik Eğitim Okulları

  • Mesleki ve teknik Anadolu lisesi
  • Anadolu meslek lisesi
  • Mesleki ve teknik eğitim merkezi
  • Mesleki eğitim merkezi
  • Çok programlı lisesi
  • Özel eğitim meslek lisesi

Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumları

  • Güzel sanatlar lisesi
  • Spor lisesi

Özel Ortaöğretim Kurumları

  • Özel Fen lisesi
  • Özel Anadolu lisesi
  • Özel Mesleki ve teknik Anadolu lisesi

Özel Yetenekle ve Sınavla Öğrenci Alan Liseler

  • ARGEM lisesi

İstanbul’da faaliyet gösteren bir ortaokul ve lise açılmıştır. ARGEM, yalnızca özel yetenekli öğrencilere hizmet veren ilk resmi ayrı okul olarak öne çıkar. Okul, tüm öğrencilerine yatılı eğitim sunar ve öğrenci seçimi BİLSEM’ler (Bilim ve Sanat Merkezleri) aracılığıyla yapılır. BİLSEM’lerde belirli bir zekâ düzeyine sahip olan veya öğretmenler kurulu tarafından önerilen öğrenciler, ARGEM’in öğrenci seçim sürecine dâhil edilir. Bu süreçte dördüncü ve sekizinci sınıf öğrencileri aday gösterilir. Aday öğrenciler, yaz aylarında belirli bir dönemde okula davet edilerek çeşitli atölye ve etkinliklere katılırlar. Bu etkinlikler sonrasında yapılan değerlendirmelerde başarılı olan öğrenciler okula kabul edilir. ARGEM’de, özel yetenekli öğrenciler için özel olarak hazırlanmış, hızlandırılmış ve zenginleştirilmiş bir eğitim programı uygulanır. ARGEM okulları, ülkemizde özel yetenekli öğrenciler için uygulanan ilk ayrı okul projesi olarak özel eğitim sistemimizde önemli bir yer tutmaktadır.

 

Türlerine göre Ortaöğretim Kurumları (Liseler) Tam Liste
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.