Neksus – Taş Devri’nden Yapay Zekaya Bilgi Ağlarının Kısa Tarihi pdf indir
Neksus – Taş Devri’nden Yapay Zekaya Bilgi Ağlarının Kısa Tarihi pdf
Neksus – Taş Devri’nden Yapay Zekaya: Bilgi Ağlarının Kısa Tarihi
Hikâyeler, insanları birleştirdi.
Kitaplar düşüncelerimizi ve mitolojilerimizi yaydı.
İnternet ise sonsuz bir bilgi vaadi sundu.
Algoritmalar ise sırlarımızı öğrenmeye başladı.
Sonra da bizleri birbirimize düşman etti.
Peki, yapay zekâ bizlere ne yapacak?
Son yüz bin yılda Homo sapiens olarak büyük bir güç kazandık. Ancak tüm bu keşifler, icatlar ve zaferlere rağmen, bugün bir varoluşsal krizle karşı karşıyayız. Dünya ekolojik bir çöküşe doğru sürükleniyor, siyasi gerilimler artıyor, yanlış bilgiler her köşeye hızla yayılıyor. Üstelik, insanlık, bizi yok edebilecek yeni bir bilgi ağı olan yapay zekâ çağına doğru hızla ilerliyor. Tüm başarılarımıza rağmen, kendimize nasıl bu kadar zarar verebiliyoruz?
Neksus, insanlık tarihine derinlemesine bir bakış sunarak, bilgi akışının bugünlere nasıl geldiğini irdeliyor. Taş Devri’nden Kitabı Mukaddes’in kanonlaştırılmasına, matbaanın icadından kitle iletişim araçlarının evrimine, son olarak popülizmin yeniden doğuşuna kadar bir dizi tarihi aşamaya tanıklık ederken; Harari, bilgi ile gerçek, bürokrasi ile mitoloji, bilgelik ile otorite arasındaki karmaşık ilişkiyi sorguluyor. Roma İmparatorluğu, Katolik Kilisesi ve Sovyetler Birliği gibi sistemlerin, iyi ya da kötü, hedeflerine ulaşmak için bilgiyi nasıl kullandığını örneklerle tartışıyor.
Ve insandışı zekâ tehditleriyle karşı karşıya olduğumuz bu dönemde, her şey için çok geç olmadan neler yapabileceğimizi tartışıyor.
Bilgi, ne sadece gerçeğin hammaddesidir ne de bir silah. Neksus, bu iki uç arasında umut dolu bir denge arayarak insanlığın ortak mirasını yeniden keşfetmeye çağırıyor.