“Kim Milyoner Olmak İster?” programı, kültürel bilgiye dayalı sorularla izleyicilerine farklı bakış açıları kazandırıyor. Yarışmacılar, bu sorularla hem eğleniyor hem de bilgilerini test ediyor. Her sorunun ardında önemli bir kültürel veya tarihi detay yatıyor ve bu da yarışmayı ilgiyle izleyenler için çok değerli oluyor.
Bu bölümde ise Türkçe kelimelerin kökenlerine dair oldukça ilginç bir soru soruldu. “Manisa” adıyla aynı kökene sahip kelimeyi bulmak, yarışmacıyı düşündüren bir soru oldu.
Soru:
Hangi kelimenin kökeni “Manisa” adıyla aynıdır?
- A: Manolya
- B: Mıknatıs
- C: Fanila
- D: Manita
Doğru Cevap: B Şıkkı
Açıklama:
Mıknatıs kelimesi, kökenini magnētēs (yani “çekici, etkileyici özelliklere sahip nesne”) sözcüğünden alır. Bu terimin, Eski İran’da Zerdüşti din adamlarına veya rahiplere verilen Mag unvanına dayandığı düşünülmektedir. Eski Yunanca’da mágos (Eski İran’da büyücü, rahip ya da din adamı) ve mágikos (büyüyle ilgili) gibi sözcükler kullanılmıştır. Ayrıca, Yunanca’da mag- önekiyle başlayan pek çok kelime büyü ya da büyücülükle ilişkilendirilmiştir. Mıknatısın çekim gücü, insanları etkilediği için “büyülü bir madde” olarak algılanmış olabilir. Manisa’nın antik adı olan Magnesia da mıknatısla bağlantılıdır. Bu yerleşim yerinin adı, Magnetia olarak da anılmıştır.
Yanlış şıkların açıklamaları şu şekildedir:
- A Şıkkı (Manolya): Manolya, bitki adı olup, “Manisa” adıyla kök bağlantısı yoktur.
- C Şıkkı (Fanila): Fanila, iç giyim ürünü olarak kullanılır ve Manisa adıyla köken benzerliği göstermez.
- D Şıkkı (Manita): Manita kelimesi, “sevgili” anlamında kullanılan halk ağzı bir kelimedir ve Manisa ile köken ilişkisi bulunmamaktadır.
Bu nedenle doğru cevap “B Şıkkı: Mıknatıs”tır.